Vanliga frågor och svar

 • Pil Hur gör jag om jag vill förtidsrösta? Visa svar

  Då tar du med ditt röstkort och legitimation och går till valfri röstningslokal för förtidsröstning. Där röstar du och röstmottagaren tar även emot röstkortet och lägger det tillsammans med valkuverten i ett fönsterkuvert. Sedan skickas rösten till din vallokal och räknas där på valkvällen.

 • Pil Vilka får rösta? Visa svar

  Du har rösträtt till riksdagen om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige. Du ska också ha fyllt 18 år.

  Du har rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige om du är 18 år och:
  – svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen eller landstinget
  – medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/landstinget.
  –  är medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen/landstinget,

 • Pil Får jag rösta var som helst? Visa svar

  Nej. På valdagen kan du vara rösta i den vallokal du tillhör. Vilken det är står på ditt röstkort. Däremot kan du förtidsrösta i vilken röstningslokal för förtidsröstning som helst.

 • Pil Hur gör jag om jag bor utomlands? Visa svar

  Du kan antingen brevrösta eller besöka en svensk ambassad i det landet där du bor. Om du vill brevrösta behöver du ett särskilt material som du kan beställa via Valmyndigheten.

 • Pil Jag har tappat bort mitt röstkort, hur gör jag då? Visa svar

  För att beställa ett nytt röstkort måste du kontakta Valmyndigheten, antingen via mejl rostkort@val.se eller ringa till Valmyndighetens telefonservice på 020-825 825.

 • Pil Hur går röstningen till? Visa svar

  Om du röstar på valdagen:
  På valdagen tar du med ditt röstkort och din legitimation och går till den vallokal som står angiven på ditt röstkort. Under valdagen är det endast där du kan lämna din röst. Väl inne i lokalen väljer du en eller flera valsedlar, ett valkuvert och går in bakom det gröna skynke som finns uppställt. Där tar du en valsedel, personkryssar en politiker om du vill det, och lägger i valsedeln i valkuvertet. Sedan går du fram till röstmottagaren och lämnar ditt kuvert och id-handling.  Röstmottagaren kontrollerar att du är du, markerar på röstlängden att du röstat och lägger till sist, så du ser, ner ditt kuvert i valurnan.

  Om du förtidsröstar:
  Då tar du med ditt röstkort och legitimation och går till valfri röstningslokal för förtidsröstning. Där röstar du och röstmottagaren tar även emot röstkortet och lägger det tillsammans med valkuverten i ett fönsterkuvert. Sedan skickas rösten till din vallokal och räknas där på valkvällen.

 • Pil Hur gör jag om jag vill rösta på en speciell politiker? Visa svar

  Du kan personrösta genom att sätta ett kryss framför det namn du vill lyfta särskilt. Om du inte kryssar en speciell politiker så kommer partiets egen rangordning av sina kandidater att styra vilka som får partiets mandat i parlamentet.

 • Pil Vad gör jag om jag inte kan ta mig till en vallokal? Visa svar

  Om du inte kan ta dig till en vallokal kan du rösta med bud. Det gäller om du är gammal, sjuk eller funktionshindrad. Då behöver du ett speciellt material som kan beställas via Valmyndigheten eller hämtas ut i någon av vallokalerna eller lokal för förtidsröstning.

 • Pil Hur snabbt kommer valresultatet? Visa svar

  Redan på kvällen går det att se ett preliminärt resultat via Valmyndighetens hemsida, www.val.se. Dagen efter valet räknar länsstyrelsen alla röster en andra gång och det slutgiltiga resultatet av valet kommer några dagar efter.

 • Pil Kan jag rösta på flera partier? Visa svar

  Nej. Du kan bara rösta på ett parti och en person. Om du kryssar flera namn på valsedeln räknas din röst enbart som en röst på partiet.

 • Pil Jag har ingen giltig legitimation, hur gör jag då? Visa svar

  Du måste identifiera dig för att kunna rösta. Om du saknar giltig legitimation så måste du antingen vara känd av röstmottagarna eller ha någon med dig som kan styrka vem du är. Den personen måste legitimera sig.

Mer förnybart - bättre miljö

Nästa generation kommer skapa fantastiska ting som gör världen bättre. Men de ska inte behöva lösa miljöproblem som de ärvt från oss. Sedan vi kom in i regeringen har vindkraften tiofaldigats. Nu ska vi göra 70 procent av all energi förnybar inom 15 år. Centerpartiet vill fortsätta anta miljöutmaningen. Är du med oss?